Stredoveké slávnosti dnes prilákali na hrad Ľubovňa takmer 1000 ľudí

25.07.2009 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 25. júla (TASR) – Stredoveké hradné slávnosti, ktoré sa počas tohto víkendu konajú na hrade Ľubovňa, prilákali stovky turistov.
Len počas dnešného dňa prešlo bránou hradu takmer 1000 ľudí. Podujatie už niekoľko rokov pripravuje v rámci letnej sezóny Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni.
\"Naším cieľom je vytvárať pre návštevníkov atraktívny program, ktorý by im pomáhal lepšie chápať historické udalosti. Chceme, aby sa pri prehliadke expozícií a architektonických pamiatok dozvedeli aj čosi viac a k tomu využívame pútavejšiu formu prezentácie, ktorá je prístupnejšia hlavne deťom, \" uviedol dnes pre TASR správca hradu Dalibor Mikulík.
Program hradných slávností sa začal v piatok. Vyvrcholením prvého dňa bolo vystúpenie sokoliarov pri nočnom osvetlení a po ňom nasledoval koncert speváčky Marcely Petriľákovej s repertoárom skladieb z muzikálov Zamurovaná nevesta, Diablova skala a Móric Beňovský.
Organizátori pripravili na každý deň štyri programové bloky, v rámci ktorých môžu návštevníci hradu sledovať zápas rytierov o kreslo spišského starostu v podaní Skupiny historického šermu Vikomt zo Sniny. \"Ide v podstate o divadelnú rekonštrukciu udalostí z prvej polovice 18. storočia, keď bol starostom Teodor Ľubomírsky a svoj post musel brániť vojenskou silou, \" spresnil Mikulík.
Okrem toho tu svoje umenie predvádzajú aj domáci šermiari z Rádu sv. Michala, sokoliari z klubu Bavona Banská Bystrica a brušné tanečnice z prešovskej skupiny Fatima. V skanzene pod hradbami sa koná malý jarmok remesiel, na ktorom svoje výrobky a zručnosť predvádzajú ľudoví umelci. Program hradných slávností pokračuje aj v nedeľu. Začiatok posledného vystúpenia je naplánovaný na 16.30 h.
Hrad Ľubovňa počas jeho viac ako 700-ročnej histórie navštívilo sedem uhorských a poľských panovníkov. Je známy aj tým, že tam väznili Mórica Beňovského. Poslednou súkromnou majiteľkou hradu bola španielska princezná Isabella de Bourbon.
 

Vyberte región